Visuele Screening

Ogen zijn ontzettend belangrijk bij het leren, en bij het goed kunnen functioneren. Onze ogen zorgen voor het op de juiste wijze binnenkrijgen van de visuele informatie. Of ogen goed kunnen zien wordt bij een oogarts of opticien getest. Echter, ogen die goed kunnen zien, werken niet altijd goed samen. En dan kunnen alsnog moeilijkheden ontstaan.

Kinderen bij wie de ogen niet goed samenwerken, kunnen moeite hebben met leren lezen. Ook de ruimtelijke oriëntatie en het rekenen kunnen moeilijker op gang komen. Soms is de balans verstoord, of heeft het kind last van wagenziekte. Allen kunnen hun oorzaak hebben in de oogsamenwerking.

 

Met behulp van een bioptor kan ik een screening afnemen, waarmee ik kijk hoe de oogsamenwerking bij uw kind verloopt. Daarna kan gericht worden geoefend om de samenwerking tussen beide ogen te verbeteren, of ik kan uw kind doorverwijzen naar gespecialiseerde oogzorg.

 

Bij kinderen bij wie de ogen niet goed samenwerken, dansen de letters of worden beelden wazig. Leren wordt dan een stuk moeilijker en vermoeiender. 

Als u twijfelt of u uw kind wilt laten screenen, helpt het u misschien om eerst een vragenlijst in te vullen. Aan de hand van de score bepaalt u zelf of laten screenen verstandig is. De vragenlijst is er voor twee leeftijdsgroepen: groep 1/2/3 en vanaf groep 4.

 

 

 

De visuele screening maakt altijd deel uit van een uitgebreide psychomotorische screening, welke het uitgangspunt vormt van een behandeling van kinderen in mijn praktijk. Indien u enkel meer inzicht wilt in het functioneren van de ogen, is dit ook mogelijk. Neem hiervoor vrijblijvend contact op voor het doornemen van de mogelijkheden.

 

Als visueel screener ben ik aangesloten bij Functionele Oogzorg Nederland (FON).

 

Een visuele screening maakt deel uit van een psychomotorische screening. Wanneer u alleen een uitgebreide visuele screening wilt laten uitvoeren, dan behoort dit ook tot de mogelijkheden. De kosten hiervoor bedragen €62,50.